Ansiktslyft

Ca 3-5 timmar:

Ca 3-5 timmar

Bedövning:

Narkos

Återgång till arbete:

1-2 veckor

Kontroll:

1 vecka, 6 månader

Ansiktslyft enkelt:

50 000 SEK

Ansiktslyft om fattande:

74 000 SEK

Det finns olika typer av ingrepp beroende på vad man vill åtgärda. Det vanligaste ansiktslyftet är det som är mest omfattande. Det är lämpat för patienter med ålderstecken såsom djupa fåror vid näsan samt hängande kinder och hals.
Ett annat vanligt ingrepp är det som kallas ”mellanansiktslyft” och är en metod som främst ämnar strama upp vävnaden runt kinder och ögon (se bild). Ansiktsformen blir därigenom mer hjärtformad.
Ansiktslyft kan kombireas med till exempel pannlyft, ögonlocksplastik och fettransplantation.

Vid konsultation avgör patient och kirurg i samråd vilket ingrepp som passar bäst. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och att förbereda sig noga inför operationsdagen. Normalt sett tar operationen 3-5 timmar, beroende på hur omfattande operationen är. Alla ansiktslyft utförs under narkos i kombination med lokalbedövning.

Efter operationen uppstår blåmärken samt svullnad, och det är viktigt att komma ihåg att det kan ta lite tid innan ansiktet ser återställt ut igen. Beroende på den individuella variationen på läkningsförmåga kan det ta mellan 2-5 veckor. Första veckan är det dock viktigt att patienten vilar för att ge kroppen en chans att läka.
Eventuella komplikationer innefattar fördröjt sårläkning, blödning och infektioner samt nedsatt känsel. Känseln brukar dock återgå som regel efter 6-12 månader.