Bröstlyft

Operationstid:

2-3 timmar

Bedövning:

Narkos

Återgång till arbete:

1-2 veckor

Kontroll:

1 vecka, 6 månader

Bröstlyft:

40.000 SEK

Bröstlyft + bröstförstoring:

70.000 SEK

Vid ingreppet förminskas oftast vårtgårdens storlek och bröstvårtan flyttas upp. Mjölkgångarnas och bröstvårtans funktioner påverkar oftast inte, vilket gör det möjligt för patienten att amma efter ett bröstlyft.

Teknikerna för ingreppet varierar beroende på faktorer som till exempel bystens form, storlek och hudöverskott. För utfyllnad kan man komplettera med bröstimplantat.

Om patienten har ett mindre hudöverskott kan vårtgårdslyft rekommenderas. Under ingreppet läggs ett snitt runt vårdgården och vårtgårdskomplexet. Därefter flyttar kirurgen upp den underliggande bröstvävnaden och fäster den högre upp på bröstet. Denna metod ger ibland intrycket av en plattare byst.

Det vanligaste ingreppet är ett så kallat ”ankarlyft”. Benämningen syftar på det ärr som uppstår där kirurgens snittläggning läggs runt omkring vårdgården och sedan vertikalt mellan bröstvårtan och bröstvecket.

Operationen utförs i narkos och tar 2-3 timmar. Det är vanligt att ha ont när bedövningen släpper, men detta behandlas med smärtstillande tabletter. Patienten kan lämna kliniken redan samma dag, men avråds från påfrestande, fysisk aktivitet de första två månaderna efter operationen.Patienten får en specialanpassad bh för att stödja bysten som ska bäras dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i ytterligare tre veckor.

Vanliga komplikationer innefattar fördröjd sårläkning, blödning, infektioner och nedsatt känsel. Känseln återställs ändock som regel efter 6-12 månader.