• ENG
  • SWE
  • RUS

Graviditetsultraljud

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi

Patienter som önskar utföra extra ultraljud utöver de ultraljud som Landstinget bekostar är varmt välkomna att boka en tid hos oss. Vi utför dock inte mödravård, så för rutinultraljud som är bekostad av landstinget hänvisar vi till din mödravårdscentral. Ibland kan det kännas skönt för blivande föräldrar att se fostret en extra gång, och då är ni välkomna att boka en tid hos oss.

Vid en ultraljudsundersökning visas rörliga bilder av fostret med hjälp av ljudvågor. Det är en säker metod som inte ger någon ökad risk för missfall eller skador på fostret. Vi kan bland annat se hur länge graviditeten har pågått, om det eventuellt är fler än ett foster och hur fostrets utveckling går. Undersökningen tar cirka 20-30 minuter, och du har möjlighet att köpa med dig en bild av fostret.

Om du besöker oss innan graviditetsvecka 12 så är fostret så pass litet att vi gör ett vaginalt ultraljud. Istället för ultraljud ovanpå magen gör vi ultraljudet med en stav som förs in i slidan. Detta påminner om en vanligt gynekologisk undersökning. Vid vaginalt ultraljud rekommenderar vi att du kissar innan, eftersom vi då har större chans att se fostret bättre. Vid ultraljud på magen är det istället bra att vara lite kissnödig eftersom en fylld urinblåsa trycker upp livmodern så att fostret syns bättre.

Snabba fakta:

Pris: 1500 SEK

Tidsåtgång: ca 30 min

Bokning: Via kalender eller telefon ovan

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi