• ENG
  • SWE
  • RUS

Mensbesvär

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi

Att få besvär i samband med mens är mycket vanligt, och oftast ofarligt. Ett vanligt besvär är så kallad premenstruell spänning (PMS) som drabbar cirka 30% av alla kvinnor och som innebär att man dagarna före mens kan bli ledsen, arg, få spänningar i brösten eller känna sig svullen. Cirka 3% upplever sin PMS som mycket besvärlig, och i de fallen bör patienten uppsöka en gynekolog. Är patienten väldigt nedstämd och irriterad är det extra viktigt. Det finns flera olika behandlingar att ta till för att få bukt med din PMS. Våra kompetenta gynekologer går igenom de olika alternativen med patienten vid besök.

Ett annat vanligt besvär är man får ont i nedre delen av magen eller ryggen, oftast strax innan mensen börjar. Det liknar de värkar man har när man föder barn. Mer än 50% av alla unga kvinnor har mensvärk, och vissa blir också yra och illamående. Mensvärk är inte farligt, men det kan vara nog så besvärligt. Om inte receptfria värktabletter hjälper mot mensvärk, rekommenderas att patienten uppsöker gynekolog. Behandling med receptbelagda smärtstillande läkemedel eller p-piller kan lindra besvärlig värk.

Om man får mensvärk efter 20 års ålder och aldrig har haft det förut är det väldigt viktigt att uppsöka gynekolog. Det kan då röra sig om en inflammation i livmodern eller en äggledare, vilket enkelt går att behandla. Det kan även bero på en muskelknuta i livmodern (myom), eller något annat som också går att behandla. En annan orsak kan vara sjukdomen endometrios, som innebär att det har bildats livmoderslemhinna på andra ställen än inne i livmodern. För att fastställa detta behöver en gynekolog göra en vaginal undersökning och eventuellt ta några prover.

Snabba fakta:

Pris: 1500 SEK

Tidsåtgång: ca 30 min

Bokning: Via kalender eller telefon ovan

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi