• ENG
  • SWE
  • RUS

Spiralbyte

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi

Vi utför spiralbyten av både koppar- och hormonspiral. Inför spiralinsättning rekommenderas patient att ta receptfri smärtlindring (ex Ipren) innan.

Kopparspiral
Kopparspiralen är ett mycket säkert preventivmedel som sätts in i livmodern. Den avger kopparjoner lokalt i livmodern som gör det svårt för spermier att överleva och hindrar ett befruktat ägg från att fästa. Kopparspiralen är ett inlägg i plast format som ett T med koppartrådar lindat runt vissa delar.

Spiralen byts cirka vart femte år av en gynekolog, och den nya spiralen sätts in i samband med att den gamla tas ut. Du kan få spiralen borttagen när som helst, och den har ingen kvardröjande effekt. Vissa kan uppleva lokal smärta just när spiralen sätts in, men denna brukar gå över snabbt. Om du vet att du har upplevt smärta tidigare vid insättning kan du ta smärtstillande tablett i samband med ditt besök hos oss. När spiralen väl har satts in så känns den inte.

Fördelar med kopparspiral
Du slipper komma ihåg att ta tabletter vid vissa tidpunkter
Den tillför inga hormoner som eventuellt skulle kunna störa eller förhindra menscykeln
Du har ett säkert och långvarigt skydd
Nackdelar med kopparspiral
Vissa kvinnor kan uppleva att de får rikligare och mer smärtsamma blödningar under mens
Även flytningar kan bli rikligare såsom risken för bakteriell vaginos
Risk finns att spiralen kan stötas ut i samband med mens
Risk finns för infektioner vid insättning
Den skyddar inte mot könssjukdomar
Hormonspiral
Ett alternativ till kopparspiral är hormonspiral, där skillnaden är att istället för koppar så innehåller spiralen hormonet gestagen. Hormonspiralen ger också ett mycket säkert skydd mot graviditet, då hormonerna gör att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och hindrar att spermier tränger in i livmodern. Den gör också att slemhinnan i livmodern blir tunn samt att spermiernas rörlighet försämras.

Liksom kopparspiralen sätts hormonspiralen in i livmodern där den kontinuerligt ger ifrån sig en liten dos hormon. Det finns två olika typer av hormonspiraler. En som byts vart femte år och en med lite mindre hormon som byts vart tredje år. Eftersom hormonspiralen utsöndrar en så pass liten dos hormon så är det ovanligt med biverkningar. Vissa får dock oregelbundna blödningar under den första tiden, men oftast försvinner mensen helt efter ett tag.

Du kan använda både koppar- och hormonspiral när du ammar.

Snabba fakta:

Pris: 1500 SEK

Tidsåtgång: ca 30 min

Bokning: Via kalender eller telefon ovan

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Gynekologi