• ENG
  • SWE
  • RUS
Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Överviktskirurgi

Snabba fakta:
Operationstid Ca 1 timme
Bedövning Narkos
Sjukskrivning 2 veckor
Uppföljning 6 veckor, 1 år, 2 år, 5 år
Pris 85,000 SEK

Till vardags är hon administratör på ett större försäkringsbolag. Hon är lyckligt gift, har två utflugna barn och en pensionerad katt. En av anledningarna till beslutet att genomgå en gastric sleeve-operation var en skidolycka med en allvarlig knäskada som följd. Men beslutet kom också efter 20 års misslyckade bantningsförsök och drömmar om ett hälsosamt liv. Nu kom chansen att en gång för alla gå ner i vikt. Och att faktiskt stanna kvar där. Lilian Philblad tog chansen.

"Hade jag fått göra det här för tjugo år sedan,
hade jag inte tvekat en sekund"

Lilian säger att hennes väg mot viktminskning alltid gått åt fel håll. Trots perioder av träning så har kärleken till mat oftast varit större än ansträngningarna. Att jaga kalorier med Viktväktarna blev en naturlig del av vardagen, men det var främst ett nollsummespel där fokus hamnar på fel saker, enligt Lilian.

”Vi har alla våra laster. När jag slutade att röka i början av nittiotalet blev smågodis något jag inte kunde vara utan. Mitt sockerberoende blev så starkt att jag ibland snodde från barnens lördagsgodis. Det är så orättvist: min gubbe kan stoppa i sig vad som helst – själv räcker det att jag klappar på kokboken så har jag gått upp två kilo”, säger hon. ”Jag har alltid älskat mat, när vi är ute och reser är maten bland det bästa jag vet, att få provsmaka nya och spännande kök. Det är ett rent helsike, när man gillar mat så mycket som jag gör.”

Lilian menar att beslutet att genomgå operationen föregicks av en mognadsprocess där hon brottades med såväl övervikt som med självbild och sitt inre. Det stora uppvaknandet kom efter en skidolycka i Sälen för ett par år sedan, där hennes knä blev illa tilltygat. Oförmögen att motionera och ett tilltagande tröstätande resulterade i att vågen en dag visade 106 kilo.

"Jag var riktigt under isen och tog kontakt med ett sjukhus för en vidare konsultation. Men över telefon fick jag veta att jag vägde fem kilo för lite för att en gastric sleeve skulle vara aktuell. Nedstämd över det beskedet fortsatte jag att leta på nätet och hittade snart Nordiskt Centrum för Kirurgi. Där såg man istället till helhetsbilden: mitt skadade knä, åratal av bantning och min mentala inställning. De ansåg att jag var redo för en operation, helt enkelt."


Från det första mötet med NCK till själva operationen gick det nu fort. Lilian fick lära sig allt om de noggranna förberedelserna kring operationen. Hon läste på om födointag efter ingreppet och hon var väl bekant med alla rutiner och processer kring eftervården, från operationen till de första trevande veckorna med en förminskad magsäck.

"Jag kände migväldigt trygg genom hela den här resan."

"Jag kommer aldrig att glömma den dagen, i maj 2014. Jag var på kurs med jobbet och smet ifrån lite tidigare. Jag kom till Linköping och checkade in hos NCK. Där fick jag duscha, göra mig i ordning och bara en halvtimme senare sövdes jag ner för operationen", berättar Lilian.

"Allt som sedan följde: uppvaket, den första måltiden, hotellrummet, den omtänksamma personalen och den professionella behandlingen. Det kan låta fånigt men de fick mig verkligen att känna mig som en prinsessa. Jag kände mig väldigt trygg genom hela den här resan."

Men hur tätt inpå ingreppet känner patienten av effekten? Genast, hävdar Lilian. Hon berättar att hon fick ta med soppan till hotellrummet och äta den i tre omgångar, det gick helt enkelt inte att få i sig allt på en gång.

"Det enda som var kämpigt efter ingreppet, det var att jag under den första tiden behövde bränsle på ett sätt som jag inte var van vid. Så fort min nya, förminskade mage blev tom så kom det dåliga humöret, det gjorde ont och jag blev stressad. Då var jag tvungen att hiva i mig någonting omgående. Magen var liksom av eller på hela tiden, men det gick över efter ett par veckor", berättar hon. "ag träffade regelbundet en dietist efter operationen och hon lärde mig mycket." "Till exempel äter jag nu äggröra till frukost varje dag istället för havregrynsgröt, det passar mig mycket bättre, och det är faktiskt något man står sig längre på. Vanlig mat började jag med efter ungefär tre veckor."

Lilian har också kommit igång med träningen. Varje vecka blir det två styrketräningspass men motionen får än så länge ske på träningscykel, eftersom hennes knä ännu inte är återställt. En ytterligare positiv effekt av gastric sleeve-operationen som Lilian framhåller, är att hon får magknip om hon äter sötsaker. Dessutom har hon märkt att hon inte klarar av alkohol i samma utsträckning som tidigare.

"Det är perfekt för mig som har brottats med dålig karaktär under hela mitt liv, att kroppen numera själv säger nej till två av de värsta kaloribovarna, socker och alkohol. Jag går däremot gärna på restaurang fortfarande, men numera beställer jag en förrätt eller en soppa."

Lilian är idag nere på 85 kilo och har i snitt gått ner ett halvt kilo per vecka sedan operationen. Hennes uttalade mål är att komma ner till 75 kilo för att sedan stanna där. Eller som hon själv uttrycker det: ”Kampen är att komma i mål och sedan stanna i mål."

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Överviktskirurgi