Snabba fakta:
Operationstid Ca 1 timme
Bedövning Narkos
Sjukskrivning 2 veckor
Uppföljning 6 veckor, 1 år, 2 år, 5 år
Pris 85 000 SEK

”Idag älskar jag att gå till jobbet och att gå till parken eller på bio med mina barn”

Efter två barn och senare en skilsmässa, en stor viktuppgång och nära på ingen ork att ta hand om varken sig själv, sköta sitt jobb eller ta hand om sina barn, bestämde sig Maryam slutligen för att göra något åt det. En Gastric bypass-operation förändrade, som hon säger själv, hela hennes liv, och hon ångrar sig inte för en sekund. Livet leker och hon både känner sig och har energi som en 18-åring, vilket gör att hon idag älskar att gå till jobbet och att göra saker tillsammans med sina barn.
Maryam kommer ursprungligen från Iran och bor i Husby i Stockholm. Idag arbetar hon som undersköterska på kirurgavdelningen på Sankt Görans Sjukhus, men då när hon genomgick operationen arbetade hon i hemtjänsten och hade liten kunskap om viktoperationer. Förutom det som en opererad granne berättat. Idag är hon med och assisterar vid ett par Gastric bypass-operationer om dagen och kan med sina erfarenheter vara ett stöd för patienterna.
”Min granne hade länge pratat om hur nöjd hon var med sin operation, och tanken hade grott hos mig. När jag träffade läkaren för första gången var hon med som stöd, men läkaren var så bra för han upprepade gång på gång att beslutet var mitt och bara mitt, och att jag inte skulle lyssna på någon annan. Varken på positiva eller negativa kommenterar”, berättar Maryam.
Allt började när Maryam fick sina två barn. Innan det hade hon inga problem med sin vikt, men graviditeterna gjorde att hon la på sig flera extra kilon. I början var det inget hon tänkte så mycket på, men personer i hennes närhet fällde ofta nedsättande kommentarer om hennes vikt, vilket gjorde att hon åt ännu mer för att trösta sig.
”Mat var aldrig mitt problem, det var snacks som var den stora boven. Jag var ständigt sugen på sött och fett, som en del av min stressade situation och det blev till slut en ond cirkel. Att min före detta mans familj ständigt låg på mig om min vikt och att jag borde gå ner, gjorde inte saken bättre.”
Maryam försökte vid flera tillfällen att gå ner i vikt, både genom att banta och att träna, men det fungerade aldrig, samtidigt som orken och lusten blev allt mindre.
”Jag hade inte ork att gå till jobbet, jag ville bara ligga och sova hela tiden. Jag var blek och orkeslös, och det gick ut över mina barn. Jag ville aldrig hitta på roliga saker med dem”, säger hon.
En dag började hon söka på Gastric bypass-operationer på internet och fick då kontakt med en läkare på NCK och efter att de träffats och pratat om vad en operation skulle innebära var beslutet enkelt.
”Läkaren på NCK har varit ett sådant stort stöd för mig både före, under och efter operationen. Han tar sig verkligen tid och har varit så mycket mer än en läkare, han är en vän. Förutom att operationen utfördes på ett fantastiskt sätt och att jag fick bo på hotell efteråt, för att vila upp mig, har jag kunnat ringa honom när som helst för att prata om de problem som jag hade efter operationen. Som den brist på sug efter mat som jag upplevde i början. Men även om andra tankar som jag hade om livet i stort. Jag menar vilken läkare svarar och tar sig tid när den är på resa i New York”, berättar Maryam.

”Läkaren på NCK har varit ett
sådant stort stöd för mig både
före, under och efter operationen”

Idag känner sig Maryam som 18-år igen, och hon upplever att hon med god hjälp snabbt lärde sig hur hon skulle äta; hur, när och hur mycket. Hon har massor av ork och energi och älskar att göra saker som att gå till parken eller att gå på bio med sina barn. De har berättat för henne hur mycket de tycker att livet har förändrats även för dem, efter att hon gjorde operationen.
”Bland det bästa är att jag kan handla kläder igen. Förut passade ingenting och jag hatade att gå till köpcentrumet. Nu kan jag gå in i vilken butik som helst eller öppna en katalog och välja och vraka, och jag vet att de alltid har min storlek. Jag känner mig verkligen ung på nytt och min son som är 13 år, har berättat att han känner sig stolt när jag kommer till hans skola, för att hans kompisar tror att jag är hans syster.”
För Maryam har operationen inneburit så mycket mer än bara en viktminskning och att det har blivit lättare och röra sig.
”Det här har gett mig ett nytt liv, och jag ångrar mig inte för en sekund. Nu väger jag 54 kilo och är mer än nöjd. Två gånger i veckan går jag till gymmet och tränar, och om jag tidigare på en skala mellan noll och tio hade mindre än noll energi, så har jag idag mer än tio. Det känns som att nu vet jag vem jag är, det visste jag inte riktigt tidigare. Det bästa av allt är att jag kan finnas där för mina barn och inte vill gå och gömma mig”