Snabba fakta:
Operationstid Ca 1 timme
Bedövning Narkos
Sjukskrivning 2 veckor
Uppföljning 6 veckor, 1 år, 2 år, 5 år
Pris 85 000 SEK

My Davidsson var 34 år gammal när hon gjorde sin Gastric sleeve i april 2017. Då vägde hon 115 kilo. Idag, 37 Kg lättare är hon nöjd med sig själv.

”Jag har levt som överviktig i hela mitt liv och var knubbig redan som barn. På grund av det blev jag mobbad från första till sjunde klass och jag var inte särskilt populär och hade aldrig direkt några pojkvänner. Trotts att jag tränade både handboll, innebandy och rörde mycket på mig i största allmänhet, var det som om kroppen vägrade göra sig av med fettet.”

Det tog lång tid innan hon började må bra i sin kropp men den tydliga vändningen kom när hon började dansa Burlesque.
— Jag blev sakta men säkert alltmer självsäker. Framförallt tror jag det handlade om att jag lärde känna min kropp och sluta se den genom samhällets ögon. Trotts det fanns alltid tankarna på överviktoperation i bakhuvudet. Jag kunde inte släppa det. Jag ville bli av med de där extra kilona för min egen skull.
— Hela tiden gjorde jag mitt bästa. Tränade mer och åt nyttigare, men när jag fortfarande var kvar på samma vikt ett år senare fick jag helt enkelt nog. Då hade det gått fem år sedan jag först kom i kontakt med idén att eventuellt överviktoperera sig.

Under lång tid letade hon på olika hemsidor, läste patientberättelser och pratade med andra som gjort gastric sleeve och gastric bypass operationer.
När hon kände sig tillräcklig påläst kontaktade hon några olika kliniker. Det var så hon kom i kontakt med bland annat Nordiskt Centrum för Kirurgi. Hon funderade länge på hur hon skulle göra innan hon bestämde sig. Det var lite nervöst i början men hon kände sig betydligt lugnare efter att ha pratat med både koordinatorer och läkare på kliniken. Det kändes som ett seriöst val, de var professionella och jag kände mig så väl omhändertagen.

— Förberedelserna och själva operationen förflöt utan problem och alla var så trevliga. Jag vaknade och hade lite värk i axlarna men fick fin hjälp hela tiden.

Månaderna efter operationen förflöt smärtfritt och idag väger hon 75ss kilo och stödet från kliniken har hela tiden funnits där när hon behövt det.
— Om jag skulle ge ett tips till den som funderar på operationen är det detta; var påläst, var förberedd och var väl medveten om vad du ger dig in på. Jag tänkte över detta i fem år och vägde för mot nackdelar fram och tillbaka innan jag kom fram till ett beslut. Bestäm dig inte att göra en operation bara för att du får ett tillfälligt infall eller för att du tror att det kommer att vara lösningen på alla dina problem. Huvudet måste vara med för att det skall fungera, men är du övertygad så är en överviktoperation en fantastisk hjälp på vägen.