• ENG
  • SWE
  • RUS
Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Plastikkirurgi

Snabba fakta:
Operationstid
Bedövning
Sjukskrivning
Uppföljning
Pris

Plastikkirurgen: ”Därför är det viktigt att välja rätt klinik”

Marie Forséni Flodin har jobbat som plastikkirurg i sjutton år. För henne har jobbet alltid varit en perfekt kombination mellan hennes intresse för människokroppen och en nära dialog med patienten. På  hennes kontor i Stockholm tar hon emot alla möjliga patienter, men framförallt de som vill återställa kroppens tidigare former.

”Jag gillar att hjälpa människor att må bra. Hos mig har det alltid varit viktigt att förstå vad patienten vill uppnå – men också vad som är rimligt att sträva efter.”

I Sverige ökar antalet plastikoperationer med 15% varje år. Alltfler män väljer också att utföra ingrepp, trots att statistiken domineras av kvinnor. På frågan om hon anser att ökningen är oroväckande svarar Marie nekande;
”Det är en vanlig missuppfattning att plastikoperation är ett extremt val. Bara ordet är kontroversiellt. Många tror att plastikoperationer betyder enorma bröst, stora läppar och så vidare, men denna uppfattning är helt felaktig. Medier visar alltid den sida som säljer bäst, så många kopplar plastikoperationer till skräckhistorier eller överdrivna exempel. 

Hon rättar till sin läkarrock och visar några exempel på hur hennes arbete kan se ut. 

”Mitt arbete är kreativt” säger hon och bläddrar i ett fotoalbum, ”Varje ingrepp är unikt och varje patient har olika mål.” 

Hon slår upp en sida i boken och vänder den för att visa. Kvinnan på bilden är i trettio-årsåldern och har en platt byst. På nästa bild är brösten större och välformade. 

”Vill fixa till något”

Marie pekar på bilden och berättar att patienten ville känna sig kvinnligare. Avsaknaden av bröst gjorde att hon kände sig obekväm med sin kropp, eftersom hennes uppfattning om kvinnlighet bland annat ligger i att ha någon form av byst.
”Det handlar om att återställa det som patienten uppfattar ’borde’ finnas där. En del patienter känner att de saknar något, eller vill fixa till något. Det handlar alltså inte om att göra något överdrivet eller fult. Det skulle jag inte gå med på.”

Marie slår ihop boken och lutar sig bakåt i kontorsstolen. 

”Det största problemet med plastikkirurgi är att det inte finns några lagar i Sverige som säger att man måste vara utbildad kirurg för att utföra ingreppen. Det kan i värsta fall vara en AT-läkare eller en outbildad kirurg som opererar.”

Ingrepp kan vara farliga 

I nuläget är Sverige det enda landet i Europa som helt saknar lagstiftning kring skönhetsingrepp. Detta trots att ingreppen ökar varje år. 

”Vem som helst kan kalla sig estetisk kirurg. Jag tror att själva uppfattningen om plastikkirurgi är att det inte är ’riktiga’ operationer, utan bara lite medel som sprutas in i kroppen här och där, men så är det inte. Ingreppen är i många fall omfattande och de kan vara precis lika riskabla som vilken operation som helst. Att utföra en operation medför alltid en risk, så det är egentligen helt absurt att en läkare utan kompetens får utföra dem. Vi plastikkirurger har ett stort ansvar, och tar man inte det ansvaret så uppstår de extremfall som vi ser i media, där patienter genomför operationer som de sedan får ångra.”

Marie själv har lång erfarenhet av att jobba med plastikoperationer, och känner sig därför säker i sitt arbete. Hon tvekar inte att säga nej till en operation som hon inte anser kommer leda till ett fint resultat. Just nu tar hon emot patienter på kliniken Nordiskt Centrum för Kirurgi i Linköping. 

Slutligen betonar Marie vikten av att välja rätt klinik och att själv, som patient, göra ordentliga efterforskningar för att se till att kliniken är legitim och att läkaren är kompetent. Hon rekommenderar sina patienter att undersöka om plastikkirurgen tillhör ”Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi”, där medlemmarna bland annat måste ha minst fem års erfarenhet inom estetiskt kirurgi. 

”Många patienters största oro gäller till exempel narkosen, men oron borde ligga i vem som utför operationen. Det är det absolut viktigaste. Att välja rätt klinik och plastikkirurg.” 

Kontakta oss så hjälper vi dig
020-24 03 00

Plastikkirurgi